22 Ağu 2014

İtalyan Pizzası

Öncelikli olarak aklınızdaki pizza fotoğrafını çıkarın oradan!

Tamam mı? Çıkardınız mı? Pekala başlayalım o zaman =))

Şimdi şöyle düşünelim: 2 çeşit pizza vardır: birisi amerikan pizzası diğeri ise italyan pizzası. İşte bizim bildiğimiz, kafamızda canlandırdığımız, aklımıza ilk gelen pizza da amerikan pizzası.

İtalyan pizzasını ben daha çok bizim pideye benzetiyorum. (Gerçi bu pizzanın gerçekten karadeniz pidesinden geldiğine dair bir hikaye duymuştum ama şu an dayandıracak bir kaynağım yok.) İnce açılmış, malzemesi öyle amerikan pizzası gibi bol olmayan, odun ateşinde pişen çıtır çıtır bir hamuru var.

Eski zamanlarda sadece fakirlerin yediği bu hamur işi domatesin eklenmesiyle zenginlerin de mutfağına girmeye başlamış. Pizzanın gelişimindeki en önemli tarih ise 1899 yılı. Çünkü kraliçe Margherita ünlü Napolili pizzacı Raffaele Esposito'nun pizzasını denemek ister. Bu onurlu görevi seve seve kabul eden Esposito, kraliçe için italyan bayrağı renklerinde bir pizza hazırlar. Kırmızı renk için domates, beyaz renk için mozzarella peyniri, yeşil renk içinse fesleğen kullanır. Adını da kraliçeden alan bu pizza İtalya'nın en ünlü ve en çok tüketilen pizzası haline gelir: Pizza Margherita.

Bugün bile hala Napoli pizzalarının İtalya'nın en iyi pizzaları olduğu iddia edilir. Hatta Julia Roberts 'Eat Pray Love' filminde sırf bu pizza için Napoli'nin yolunu tutar.

Ben daha çok margherita, mantarlı (ai funghi) ya da sebzeli (alle verdure) tercih ediyorum. Eğer içinde domuz eti olmasın derseniz sihirli cümle şu: 'No carne maiale!' ('no karne mayale' diye okunuyor)

Bilinmesi gerekenler:
  1. İtalya'da 'pizza' diye değil, 'pitsa' diye okunur. 
  2. Pizza fiyatları çok farklılık göstermiyor, köşe başındaki pizzacıda yemektense güzel bir 'pizzeria'da (pizzacı) yemeyi tercih ediyorum ben. Yalnızca güzel bir yerin 'coperto'su yani masaya oturma ücreti değişebiliyor (kişi başı 1-2 euro civarında).
  3. Eğer derseniz ki ben pizzamı alıp meydanda yiyeceğim ya da eve götüreceğim, o zaman bunu anlatmak için 'porta via' deyimini kullanmalısınız ki paket yapsınlar sizin için. Böylelikle 'coperto' ödememiş olursunuz.
  4. İtalya'da her köşe başında dilim pizza satan yerler var. Pizzanızı alıp 2 dakika içinde yiyip hayatınıza devam ediyorsunuz ki bunların fiyatları çok uygun oluyor (1 parça malzemesine göre 1 ila 1,5 euro arasında değişiyor). 
  5. Bir de kapalı pizzalarının tadına bakayım derseniz 'focaccia' (fokaçça) aramalısınız. Genellikle dilim pizzacılarda bulunuyorlar.

'Pizza ai Funghi' Mantarlı pizza

'Pizza Boscaiola' Bostan sebzeli pizza 

'Pizza ai Funghi Porcini' Porcini mantarlı pizza

  
Julia Roberts'ın pizzasıyla aşk yaşadığı sahne =)
                     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder