15 Ağu 2014

Ferragosto Nedir?






Ağustos ayında İtalya'ya gelmek mi?! Saçmalamayın çıkarın hemen o düşünceyi kafanızdan! Sokakta italyan bulacağınızı sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Çünkü adamlar para pul derdinde değil, turistler gelir ağustos ayında para kazanırız belki dükkanları kapatmayalım kafasında hele hiç değiller! Çünkü ağustos demek italyanlar için Ferragosto demek yani tatil demek.


Peki nedir bu Ferragosto? Aslında katoliklerin Meryem Ana'nın göğe yükseldiğine inandıkları gün. Bu da tam olarak 15 Ağustos tarihine denk geliyor. Bu açıdan Ferragosto dini bir bayram.

Kelime anlamı ise latince 'feriae Augusti'den geliyor, yani 'Augustus'un tatili'. Hikayesi ise şu şekilde: Milattan önce 8 yılında Roma İmparatoru Augustus yorucu hasat dönemi sonunda halkının dinlenmesini istiyor ve o güne kadarki bir çok tatili birleştirerek uzunca bir dinlenme süreci ile onları ödüllendiriyor. 15 Ağustos tarihi ile başlayan bu dönemde imparatorluk içerisinde çeşitli eğlenceler düzenleniyor. At yarışları da tabi ki başı çekiyor. Hatta bugün bile bu geleneği yaşatmak adına 16 Ağustos'ta Siena'da Palio yarışları düzenleniyor.

Faşizm döneminde bile Mussolini Ferragosto'yu es geçmemiş ve insanlar gidip İtalya'yı gezsinler diye tren biletlerini çok ucuza satmış.

Günümüzde ise İtalya'nın farklı yörelerinde farklı geleneklerle kutlanıyor Ferragosto. Bazıları şıkır şıkır giyinip güzel restoranlarda yemek yiyorlar, bazıları ise evde geleneksel yemeklerini hazırlayarak ailecek parkların yolunu tutuyorlar. Ama büyük çoğunluğu uzunca bir tatil yapmayı tercih ediyor. Bu yüzden şehirler, turistler dışında hayalet şehirlere dönüşüyor; plajlar ise adım atılamayacak kadar tıklım tıklım oluyor.

Ferragosto'nun geleneksel yemeği ne mi? Bunu bilmek istediğinize emin misiniz bilemiyorum ama işte size sorunun cevabı:

Kızarmış güvercin!

Veee marketlerin bile kapalı olduğuna dair ispatlarım:

Burası bir market. 15'inde zaten kapalı ama 3 ağustos'tan itibaren de sadece belirli saatlerde açık. Öğle saatlerinde ise siesta!


Burası bayağı insaniyetli davranmış 3 gün kapalı sadece!


Burası bir kırtasiye. 8'inden 19'una kadar kapalı. Bizde olsa kasaya eş dost birisini koyarız müşterinin ayağı kesilmesin diye!


Kütüphane bile 11'i ile 14'ü arası tamamen kapalı!


Genel olarak 24'üne kadar kapalılar.

O halde herkese Buon Ferragosto! =))




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder