26 Ağu 2014

Gezi Rehberi: Arezzo

Arezzo, Toskana bölgesinde bulunan yaklaşık 100 bin nüfuslu ufacık ve ama çok sevimli bir şehir.


Demiryolu ile ulaşım oldukça kolay çünkü zaten tren istasyonu neredeyse şehrin ortasına bırakıyor. Her italyan şehrinde olduğu gibi ilk önce yapmanız gereken bir 'tourist information' bulmak. Çünkü buradan ücretsiz edineceğiniz harita sayesinde şehirde gezilebilecek her noktaya kaybolmadan ulaşabilirsiniz.

Şehre ilk adım attığınızda sizi öncelikle Piazza della Repubblica meydanında kitapçılar karşılayacak. İkinci el kitap satan bu kitapçılarda gözüme çarpan kitabı sizinle paylaşmalıyım: Elif Şafak'ın 'Baba ve Piç'i (La Bastarda di İstanbul).


Via Guido Monaco boyunca ilerliyoruz ve karşımıza caddeye adını veren Guido Monaco'nun heykeli çıkıyor. Kendisi ortaçağda müzik hayatına önemli katkılarda bulunmuş, günümüzde kullanılan modern müzik notasyonunun babası sayılıyor. Doğum yeri net değil ama Arezzolular bayağı sahiplenmiş gibi duruyor.

Buradan en büyük meydan Piazza Grande'nin yolunu tutuyoruz. Zaten şehir çok küçük, kaçıracağınız bir şey olacağını sanmıyorum.
İlk başta gözümüze çarpmayan bir ayrıntı birden dikkatimizi çekiyor: Arezzo, 'La Vita é Bella' (Hayat Güzeldir) filminin çekildiği şehir!!!
Onlar Hayat Güzeldir filminin Arezzo'da çekilmiş olmasından çok gurur duyuyorlar. Ayrıca bunu bir turizm hamlesi haline getirip filmin her karesinin nerede çekildiğini gösteren tabelalar koymuşlar. Mesela aşağıdaki sahneler meydanda çekilmiş o yüzden tabelası meydanda duruyor.



Filme ait sahneler
Bizim gözümüzden film sahnelerinin çekildiği yerler



Bir edebiyat öğrencisi olarak Petrarca'nın doğduğu evin burada olması da benim için Arezzo'nun değerini arttırıyor. Aslında şu an Petrarca'nın evi diye gezdiğimiz mekanın büyük bir kısmı zaman içinde yıkılmış. Bugünkü halini almasıysa bir hayırseverin katkılarıyla olmuş. Yapı içerisinde edebiyat, sanat ve fen akademileri bulunuyor.
Pzt, Salı, Çrş, Cuma ve Cts günleri 11.30 - 16.30 arası açık, pazarları ise 10.30 - 17.30 arasında gezilebilir. Ancak perşembeleri ve resmi tatillerde kapalı. Tam bilet fiyatı 4 euro, 65 yaş üzeri ve 25 yaş altı öğrenciler 3 euro, 6 yaş altı ise ücretsiz giriş yapabiliyor.

Şehirde ayrıca Leonardo da Vinci'nin bir müzesi bulunuyor, 'Leonardo e l'Aretino' adında. Ancak biz burayı keşfettiğimizde çoktan kapanmıştı ve giremedik. 11.30 - 15.30 arasında açıkmış.
Şehrin sonunda bizi oldukça huzurlu bir park bekliyor. Parkta oturup biraz soluklanıyoruz ve muhteşem bir manzara izliyoruz. Karşıda ise şehir için büyük anlam ifade eden Francesco Petrarca'nın bir heykelini görüyoruz.

Arezzo'yu gezerken sıcaklığın 42 derece olması nedeniyle karnımızı buz gibi dondurmayla doyurarak şehirden ayrılıyoruz.

Şehirden ufak görüntüler:
Arezzolular temiz olduklarını göstermek amacıyla şehrin her yanına çamaşır asıyorlarmış. Tamam tamam kabul ettik hadi temizsiniz =)

Arezzo'da bir gelin arabası =) Küçüklüğünü göstermek için yanına birisinin gelmesini bekledik =)

Açıkcası bunun ne anlama geldiğini anlayamadık: ağaçta salıncaklar asılı

Arezzo halkı okumayı ve bunu sanatla göstermeyi çok seviyorlar

Dediğim gibi her yerde kitap var...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder